Lomaillaan koronan suhteen turvallisesti
Koululaisten syyslomaviikoilla 42 ja 43 moni suomalainen matkailee kotimaassa.
Turvaväleistä on syytä pitää huolta, kun liikutaan paikoissa, joihin kerääntyy runsaasti ihmisiä.
Pienennä koronaviruksen leviämisriskiä omilla teoillasi myös syyslomalla:
•Lataa Koronavilkku puhelimeesi. Näin saat tiedon, jos olet tietämättäsi altistunut koronavirukselle matkasi aikana.
•Muista käsi- ja yskimishygienia.
•Käytä maskia joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, jos et pysty pitämään turvaväliä.
•Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin.
•Älä lähde matkalle, jos sinulla on lieviäkään oireita.
•Myös taukopaikoilla on pidettävä huolta hygieniasta, turvaväleistä sekä käytettävä maskia tarvittaessa.
•Huomioithan, että matkakohteesi koronarajoitukset voivat erota kotipaikkakuntasi tilanteesta.
•Noudata matkailuyrittäjien hygienia- ja muita turvallisuusohjeita.
THL Suositus kasvomaskin käytöstä kansalaisille https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille
Jos altistut tai saat ylähengitystieinfektion oireita lomamatkalla
Noudata lomapaikkakuntasi ohjeita ja ole yhteydessä puhelimitse terveydenhuoltoon.
Alla olevasta linkistä löydät kaikkien sairaanhoitopiirien toimintaohjeet.
THL Koronapandemia: alueiden tilanne, rajoitukset ja suositukset https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/koronaepidemia-alueiden-tilanne-rajoitukset-ja-suositukset
Lapset ja koronavirus
Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.
Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.
Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä siksi suurempi. Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.
Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. 12.10.2020 Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
THL Lapset ja koronavirus https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus
Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena. Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.
Hyvää ja rentouttavaa syyslomaa myös korona aikana
Pandemiatyöryhmä
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille