Terveystarkastajan lausunto

Lausunto

22.09.2015

LAUSUNTO ANTTOLAN KOULUN SISÄILMAAN LIITTYEN

SELOSTUS

Anttolan yhtenäiskoulun sisäilmatyöryhmä on pyytänyt Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta lausuntoa koskien Anttolan koulun sisäilmaa.

Tehdyt tutkimukset ja korjaukset
Mikkelin kaupungin tilakeskus on vuoden 2015 aikana teettänyt Anttolan koulussa useita rakenteisiin ja ilmanvaihtoon kohdistuvia tutkimuksia. Tilakeskus on toimittanut Anttolan koulun ja Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen käyttöön tiedot tehdyistä tutkimuksista sekä niiden johdosta tehdyistä korjauksista ja muista toimenpiteistä.

Tiloista on otettu rakenteista meteriaalinäytteitä mikrobimäärityksiä varten. Mikrobinäytteissä ei esiintynyt elinkykyisiä mikrobeja. Yhdessä näytteessä oli heikko viite vauriosta. Tämä vaurio on korjattu.

Ulkopuolinen asiantuntija on tehnyt koulun tiloissa katselmuksen 20.9. ja ottanut kuitu- ja pölynäytteitä. Näissä näytteissä ei ollut huomautettavaa. Katselmuksella havaittiin edelleen rakennusaikaista pölyä joidenkin alas laskettujen kattojen päällä, esikoulutilassa myös sähkökouruissa. Lisäksi joitakin akustovillojen reunoja on edelleen maalaamatta. Rakenteiden tiivistystöitä oli vielä kesken.

Tilan käyttäjien kokema oireilu
Pääsääntöisesti tilojen käyttäjien oireilu on ollut lievää, lähinnä ärsytysoireita ja päänsärkyä sekä nenäverenvuotoa. Joitakin yksittäisiä vakavammin hengitysoireilevia on joukossa. Määrällisesti koulussa oireilevia voidaan katoa olevan normaalin verran.
Nämä tiedot pohjautuvat työterveyshuollosta ja kouluterveydenhoitajalta saatuihin tietoihin.

Terveystarkastajan tarkastus 11.9.2015

Tilakeskus on alkanut jo selvittämään pukuhuonetilassa esiintyvän hajun lähdettä. Purku- ja kunnostustöitä on tehty ja tehdään edelleenkin.

Sisäilmatyöryhmän kannanotto
Anttolan koulun sisäilmatilannetta käsiteltiin Mikkelin kaupungin sisäilmatyöryhmässä 17.9.2015. Sisäilmatyöryhmän kannanotto oli, että Anttolan kouluun ei ole tällä hetkellä syytä asettaa käyttörajoituksia tai käyttökieltoja.

TOIMENPITEET

Tilakeskus on tutkinut/tutkituttanut Anttolan yhtenäiskoulun kiinteistöä laajasti. Tutkimuksissa löydettyihin epäkohtiin ja vaurioihin on reagoitu ja niitä on korjattu ja korjataan edelleen. Korjaustöiden arvioidaan kestävän vielä muutaman viikon.
Korjaustyöt on hoidettu ja hoidetaan jatkossakin niin, että mikrobien leviäminen koulun muihin tiloihin ei ole kovin todennäköistä. Siten rakenteiden korjaamisesta ei voida katsovan aiheutuvan vakavaa terveyshaitta tilojen käyttäjille.

Terveystarkastajan tarkastuksellaan havaitsema mikrobeihin viittaava hajuhaitta pukuhuonetilassa on sellainen tekijä, joka aiheuttaa terveyshaittaa. Tilakeskus on jo aloittanut tarvittavat korjaustyöt vaurioiden paikallistamiseksi ja korjaamiseksi.
Lisäksi kemikaalimainen haju joissakin koulun tiloissa saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Tästä syystä koulun tiloissa suoritetaan VOC mittauksia viikolla 40.

Jatkotoimenpiteet

Lausunto

Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen näkemyksen mukaan Anttolan koulussa ei ole tällä hetkellä todettu sellaisia olosuhteita, jotka aiheuttavat vakavan terveyshaitan. Täten ei ole syytä rajoittaa tilojen käyttöä.

Mari Pöyry
terveystarkastaja